Julefrokost i Historisk perspektiv

Julefrokoster har historisk set altid været årets vildeste fest

I gamle dage var julen et tid, hvor man slog sig løs. Juletiden var den tid på året, hvor der var mindst at lave på landet. Derfor havde man tid til at feste og spise noget af den mad, der var bragt i hus de seneste måneder. Samtidig var der tid til at gøre noget ekstra ud af lækkerierne og lave velsamgende pølser, rullepøsle og sylte.
De fleste gårde bryggede også selv deres øl og lavede deres egen brændevin, så der kom bestemt ikke til at mangle noget til julefrokosterne. Julefrokost bestod mest af svinekød, and og gås.

Selve julefrokosten kunne strække sig over flere dage og der blev virkelig drukket og spist igennem. Derfor opstod der også alle de historier og intriger, som vi kender i dag som eftervirkningerne af julefrokosterne.


Fræk underholdning til julefrokosten
Under julefrokosterne var der en del julelege, der alle havde et mere eller mindre seksuelt præg. En af legene hed “ælte bolledej”, som de unge, ugifte yndede at lege. Man trak lod blandt de unge og fandt en af hvert køn, som skulle lægges op på et bord – ham oven på hende. Og så begyndte de omkringstående deltagere at skubbe og mase de to på bordet imod hinanden, så der opstod nogle prekære situationer – heraf navnet: “ælte bolledej” som senere blev forkortet til “at bolle”.
En tradition som  nu er gået lidt af mode som julefrokostunderholdning.

Julefrokost i dag
Nutidens julefrokost er blevet til en af  virksomhedernes største traditioner, hvor alle har lov til at slå sig løs og lave historier, der kan genfortælles resten af året. Der er altid nogen, der bliver lidt for fulde, lidt for kærlige og lidt for ærlige. Derfor er der efterhånden også mange firmaer, der flytter julefrokosten – og laver en anden fest, hvor temaet ikke er så voldsomt.

Sponsorer;JJ Mechatronic, Kabinetter