Kys under mistelten

Kys under mistelten – hvorfor gør man det?

Man kysser under mistelten – og traditionen kan spores helt tilbage til gamle keltiske frugtbarheds-ritualer. Det keltiske folk så misteltenen som en hellig plante – og mystikken omkring mistelten varet ved lige siden.

Mistelten var oprindelig en lægeplante, og der har været mange myter omkring den. Tilbage i tiden hang man den op ved døråbningen, så den kunne holde onde ånder væk fra hjemmet – og derved beskytte familien mod det onde.

Mistelten kommer til Danmarkmistelten-kys-hvorfor

Sidst i 1800 tallet kom mistelten til Danmark og blev en del af julen. Traditionen blev importeret fra briterne, som kaldte planten for kyssebusken. Juleaften måtte man kysse enhver pige, der kom ind under den hængende mistelten. Så der blev kysset flittigt – det synes jeg personligt man glemmer lidt i dag – altså det med kyssene.

Planten var et symbol på uskyld og renhed – og hvis en mand kyssede en pige under misteltenene, betød det kærlighed. Skulle en pige være sikker på at blive gift indenfor det kommende år – skulle hun være blevet kysset under misteltenen. Eller var der ikke de store forhåbninger til et kommende bryllup – det næste år i hvert fald.

Spis ikke mistelten – den er giftig!

Selvom historien er romantisk  – skal man ikke udvide romantikken til at spise bærene på mistelten – eller planten, da hele planten er giftig. Hvis et barn spiser af misteltenen – skal man søge hjælp. Voksne skal søge hjælp, hvis de har spise mere end 4-5 bær. Symptomer er opkast og diarré. Så den er kun til pynt – ikke andet i romantikkens navn.

Sponsorer:  Aktiv Finans, Gældsrådgivning.

Husk – Kys under mistelten